Jaktcockerhane / Avel

Många hanar vi fött upp har fått parningsförfrågningar och flera har fina kullar efter sig. Vi hjälper givetvis gärna våra HG hanhundsägare med råd och inte minst med att avgöra om en föreslagen kombination kan ha uppenbara svagheter. Även om beslutet sedan helt och fullt är deras.

Vi avråder från kombinationer som kan vara till uppenbar nackdel för rasen/varianten, hanhunden eller för tilltänkta valpar och därmed valpköpare.

Det finns givetvis undantag, men generellt ger vi dessa råd till våra hanhundsägare (utöver ordinarie registreringsregler och rekommendationer*) :

  • Man bör sträva efter att både tiken och hanen har pris på fältprov. Men det är givetvis bättre att den ena har officiell/opartisk utvärdering än att ingen av dom har det. Helt enkelt för att rasen/varianten ska bibehålla – och utveckla – de egenskaper som gör jaktcockern till rasen vi älskar.
    .
  • Det är viktigt att tikägaren/uppfödaren har kunskaper som krävs för att kunna informera, förbereda och ge support till valpköpare.

    Om tikägaren/uppfödaren är mån om varianten och dess egenskaper så har denne ofta erfarenhet av jaktträning, jakt och av officiell utvärdering/fältprov. Detta är många gånger även avgörande för att attrahera spanieljaktligt intresserade valpköpare – och därmed avgörande för om din hanhunds valpar i sin tur ska ha chans att bli utvärderade.
  • Man bör sträva efter att både tiken och hanen är hälsoundersökt. I Sverige krävs officiell höftledsstatus (HD) för registrering.

    Vi väljer oftast att även undersöka armbågar (AD), ögon och knän (PL) på tikar vi använder i avel. Vi har även valt att DNA-testa våra stamtikar gällande PRA-prcd, FN och AMS. Det är inte alls vanligt med t.ex. AMS, men efter att ha följt resultat från andra länder anade vi att det kan finnas bärare inom vissa linjer även i Sverige. Vi ville inte riskera att våra valpköpare får uppleva det. Om din hane därmed är hereditärt fri så kan hans valpar inte bli drabbade.
    .
  • Det är förbjudet att använda en hund i avel innan den uppvisar en vuxen individs fysiska mognad och beteende. Jaktcockrar mognar relativt sent.
    .
  • En tikägare/uppfödare har bl.a. ett svar på varför han/hon tror att kombinationen i fråga kan bli bra. Med jaktcockerns ständigt ökande popularitet är det viktigt att försäkra sig om att tikägaren/uppfödaren har seriösa motiv.
    .
  • Alla hundar är inte avelsvärda. Det gäller både tikar och hanar. En hund med vissa brister kan användas i avel – Men då bör bristen t.ex. både stärkas i den tilltänkta kombinationen OCH kompenseras med annat.


* REGISTRERINGSREGLER, REKOMMENDATIONER & INFO

Registreringsregler Sverige SKK

Grundregler Sverige SKK

JIS hälsoinformation

JIS villkor för hänvisning valpkull

Cockerklubben avel (Jaktcocker har ett eget avsnitt i RAS)


AVELSPLANERING

SKK Avelsdata

Rasdata Jaktcocker

DogWeb Norge

KoiraNet Finland

Cocker Spaniel Database

The Kennel Club

Eftersom att arv går bortom individnivå underlättar avelsplaneringen om det finns ett brett underlag av officiella resultat.

HG jaktcockrar finns i många olika länder, alla resultat hamnar inte på svenska rasdata. Vi har därför valt att samla resultat på vår hemsida under respektive kull. Vi har även valt att tillägga inofficiella noteringar som kanske- eller kanske inte har betydelse.


Vi har många kunniga och medvetna hanhundsägare som brinner för jaktcocker. Men ovanstående kan förstås också vara nyttig information till intresserade tikägare/blivande uppfödare.

Flera högintressanta HG hanhundar finns presenterade tillsammans med sina syskon under respektive kull på huntersguild.se

Tikägare som vill veta mer är givetvis varmt välkomna att höra av sig till mig med sina funderingar. Jag delar gärna med mig om det finns övrig information som är bra att ha kring hane/hanens syskon/släkt osv.

Allt gott!

marika@huntersguild.se