Jaktcockerhane / Avel

Många hanar vi fött upp har fått parningsförfrågningar och flera har fina kullar efter sig. Vi hjälper givetvis gärna våra HG hanhundsägare med råd och inte minst med att avgöra om en föreslagen kombination kan ha uppenbara svagheter.

Även om beslutet sedan helt och fullt är deras.

Vi avråder från kombinationer som kan vara till uppenbar nackdel för rasen/varianten, hanhunden och eller för tilltänkta valpar/valpköpare.

För att rasen/varianten ska bibehålla – och utveckla – de egenskaper som gör jaktcockern till rasen vi älskar så bör tiken och hanen vara utvärderade gällande både rasegenskaper och hälsa..

Det finns givetvis undantag, men generellt så ger vi bl.a. dessa råd till våra hanhundsägare (utöver ordinarie registreringsbestämmelser och rekommendationer) :

 • Man bör sträva efter att både tiken och hanen har pris på fältprov. Men det är givetvis bättre att den ena har officiell utvärdering än att ingen av dom har det.
  .
 • Det är viktigt att tikägaren/uppfödaren har de kunskaper som krävs för att kunna informera om jaktcockerns egenskaper och välja valpköpare som kan ta tillvara på dessa.
  .
  Om tikägaren/uppfödaren är mån om rasen och dess egenskaper så har denne ofta erfarenhet av jaktträning, jakt och av officiell utvärdering/fältprov. Detta är många gånger även avgörande för att attrahera spanieljaktligt intresserade valpköpare – och därmed avgörande för om din hanhunds valpar i sin tur ska ha chans att bli utvärderade.
  .
 • Det är förbjudet att använda en hund i avel innan den uppvisar en vuxen individs fysiska mognad och beteende. Jaktcockrar mognar relativt sent. Om du får en förfrågan på en ung hane och är det minsta lilla tveksam så tacka nej – en genuint intresserad och seriös uppfödare förstår och återkommer gärna längre fram. Alla vinner ändå på att invänta utvärdering.
  .
 • En tikägare/uppfödare har bl.a. ett svar på varför han/hon tror att kombinationen i fråga blir riktigt bra. Med jaktcockerns ständigt ökande popularitet är det viktigt att försäkra sig om att tikägaren/uppfödaren har seriösa motiv.
  .
  En seriös uppfödare avlar med både hjärta OCH hjärna. En seriös uppfödare vet att långt ifrån alla hundar är avelsvärda. Alla tikar man köper/behåller kommer omöljigt vara avelsvärda. Det samma gäller givetvis även hanhundar.
  .
 • Hund med vissa brister kan dock användas i avel – ”man ska inte kasta ut babyn med badvattnet”. Men då bör bristen t.ex. både stärkas i den tilltänkta kombinationen OCH kompenseras med annat.
  .
 • Vi råder HG hanhundar att inte bidra till t.ex. ren ”sällskapsavel”, ”färgavel” eller ”hundsportsavel” av flera anledningar.

Vi har generellt medvetna hanhundsägare som brinner för rasen, men ovanstående kan också vara nyttig information till intresserade tikägare.

HG hanhundar finns presenterade tillsammans med sina syskon under respektive kull på huntersguild.se

Tikägare som vill veta mer är givetvis varmt välkomna att höra av sig till mig med sina funderingar. Jag delar gärna med mig av mina tankar och information som är bra att ha kring hane/hanens syskon/släkt osv.

Allt gott!

marika@huntersguild.se