HG HIGHLANDER 2021

2021-03-30
.


Hunters Guilds Highlander   

HD:  A
ED: Ua/0

Patella: Normal/0
Ögon: Ua

Jakt: Godkänt vattenprov

J.


Mer om kombinationen…

HUNTERS GUILDS PERAZZI (e. SE J(J)CH Saxaphone Woodcock, u. Örjansbergets Jakta Ezzramp)

Jakt: 1 Ökl, används årligen praktiskt.

Mer info : Noa | huntersguild.se

HD: A
ED: Ua/0
Patella: Normal/0
Ögon: Ua, senast 2020.07.28

PRA-prcd: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)
AMS: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)
FN: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)

Mer info kullsyskon : Best Guns Kullen | huntersguild.se

 

SAM / BLACKMOOR SAM (e. Windwhite Card Shark, u. GBFTCH Tiptopjack Swirl)

Till vänster: Anders med Star (Sam/Blackmoor Sam)  I mitten: Einar med Jossi (HG Spruce)

 

Star är en tvåårig hane med härlig cockerstil, redan meriterad på fältprov. Vi fick nöjet att se honom på jakt och han tycks verkligen ha hela paketet (Tack Anders!)

Ägs, tränar och jagar med
Anders Niklas Niklason| jakthundstraning.se

Jakt: 2 Ökl

HD: (B+C) C
ED: Ua/0
Ögon: Ua  2020.10.28

Valparna får ett HD index över rasens snitt (100) med fina 108 |Mer info

Noa skulle dejta Star’s far Windwhite Card Shark i Danmark för två år sedan, men hon började löpa då vi var i England så det gav oss en annan spännande möjlighet även om jag inte helt släppte tanken. Flera av hans syskon är FTAW men den mest framgångsrika är hans syster GB FTCH Windwithe Solitaire Of Strigidae som blev 4:a på championship 2018 och 3:a på championship 2019 – dessutom Guns Choice båda gångerna.

GBFTCH Solitaire Of Strigidae| Strigidae Gundogs

Star’s mor GB FTCH Tiptopjack Swirl kryddar det hela, och dessutom i gott sällskap av syskon som GBFTCH Tiptopjack Twirl, GBFTCH Tiptopjack Dime, GBFTCH Tiptopjack Sixpence.

Valparna får mao – än en gång – en stam innehållande flera solida syskonskaror från båda håll. Dessutom linjer som vi redan nosat på och som jag anar passar våra hundar riktigt bra! Så ni kan nog tänka er hur förtjust jag blev i teorin redan då Anders Niklas Niklasson importerade Star för två år sedan. Nu har han dessutom visat sig motsvara förhoppningar. En lovande ung hane. 

Jag tror att Noa och Star kan komplettera varandra riktigt väl både i teorin och i praktiken. ”Vi knyter ihop säcken”, ”vi balanserar upp det hela”, ”härliga viltfinnare möter varandra!” Förhoppningarna är i alla fall stora så vi ser så klart mycket fram emot att träffa de små!

Båda har för övrigt så klart ett uttryck och en konstruktion som tilltalar oss.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HD Index

 

Man kan ofta se både negativa och positiva ärftliga samband gällande HD resultat, men det sägs även finnas miljöfaktorer.

Via Svenska kennelklubben (SKK) kan man nu mer även räkna ut HD index för en planerad kull; Index innebär just att man, förutom individens eget röntgenresultat för HD, även tar hänsyn till släktingars resultat för att skatta hundens nedärvningsförmåga.

Gällande HD kan ju exempelvis en hund med A i vissa fall nedärva sämre höfter än en hund med C.

Genomsnittet i en ras är 100. En kombination med index över 100 förväntas lämna avkommor med bättre HD status än rasen i genomsnitt.

Tillsammans får exempelvis Sam och HG Perazzi ett HD-index på fina 108.

För att inte avelsvärde ska gå förlorat helt i onödan är det enligt SKK, cockerklubben mfl. rekommenderat att använda en individ med A, B eller C i olika konstellationer om indexet överstiger 100.

Sam har själv HD C (B+C) men de som är röntgade i hans närhet är fria (hans far, två kullsyskon, halvsyskon). Våra ”best guns” har dessutom mycket omfattande hälsostatistik kring sig och har bidragit till, för rasen, helt unikt fina höftresultat till avkommor. HG Perazzi har själv A-höfter, kommer från en kull med enbart fria höfter, liksom sin mor mf.l. HG Perazzi har två kullar sedan tidigare – 9 av 11 är redan röntgade – samtliga A!

28 HG jaktcockrar är för övrigt hittills höftröntgade! – samtliga fria! Vi har förhoppningar om det samma även denna gång. Vår styrka gör att vi inte tvekar att addera Sam’s fina arv och egenskaper till vår uppfödning.

Höfter är dessutom bara en av MÅNGA faktorer vi uppfödare väger och tar hänsyn till med målet att få hälsosamma, härliga jaktcockrar som är riktigt roliga att träna, föra och att jaga över!