Fam. Mogelind

Jag, Marika Mogelind, har vuxit upp med hundar och valpkullar. Redan innan jag var 10 år tränade jag hund aktivt. Jag tillbringade mycket tid på brukshundsklubben, på ungdomsläger, kurser och utbildningar. En efterlängtad golden retriever blev min då jag var 12 år och redan då var fågelhundsintresset ett faktum.

Senare hakade Erik Mogelind på och tillsammans hade vi till att börja med golden/labrador och där efter flatcoated retrievers. Eftersom att jakten alltid varit en del av vår vardag och livsstil ville vi naturligtvis involvera hundarna. Första jaktkursen som vi båda deltog på var nog under hösten 2000, ett startskott för våra många och långa diskussioner kring hundtänk och hundträning. 2004-2005 läste jag delar av uppfödarutbildningen eftersom att jag kände ett ansvar redan som hanhundsägare och har ett intresse för genetik. Jag har också hunnit ha lite olika engagemang inom hunderiet i olika föreningar.

Jag har provat på de flesta grenarna inom hundsport men ganska snabbt kände jag att jag ville att hundens arbetssyssla ska vara av betydelse. Jag vill att min hund ska göra nytta. Jag vill att min hund ska vara oumbärlig för mig, att den ska bidra med något. Komplettera mig.

Min första flatcoated retriever döptes till Hero med målet att han skulle bli en riktig hjälte en dag och tillsammans lyckades vi bli ett godkänt räddningshundsekipage med allt vad det innebär. Han blev även en mycket duktig eftersökshund tillika nordisk viltspårschampion. Det blev många äventyr med Hero och han lärde mig väldigt mycket (NORD VCH LP1 THJ(RDH) Comics New Blue Fashion.

FOTO

Ett A-prov med Eriks flatcoated retriever Atlas. (SE UCH FI UCH Comics My Secret of Blue) ledde till att vi fick delta i apporteringsarbeten på viltrika marker söderut och vi ville bara ha mer. Sedan dess åker vi även söderut några gånger varje höst som komplement till vardagsjakten. Nu mer är jakten ensam i fokus och vi kan inte längre tänka oss en höst utan fågelhundar.

FOTO

Jag tycker att det är både roligt och viktigt att meritera hundarna. Meritering är en form av avelsutvärdering, ett kvitto på hundens egenskaper. För mig är meritering dessutom en måttstock och motivation att bli bättre och utvecklas som tränare/förare. På jakter här uppe i norr lärde vi känna Elsebeth med sin mäktiga jaktcocker Ezzie. Stawaskogens Ezzie var imponerande att se. Senare fick vi till vår stora glädje förtroendet att förvalta hennes dotter Jakta. Jaktcockerförälskelsen blev total.

Även då Erik inte jagar står han med jaktvapen i händerna eftersom att han driver [Vapenmekaniska] – Verkstad med butik. Hundarna brukar turas om att arbeta med oss där eller på gården.

Till familjen hör även Mattias 16 år, Lovisa 8 år och Linnea snart 1 år.

PÅ VÅRAN GÅRD
Vi bor i norra Sverige. Västerbotten. Närmare bestämt i Mo / Lögdeå, mellan Umeå och Örnsköldsvik, på en gård omgiven av skog och ängar. Vi har bara bott här något år men vi påbörjade genast arbetet med att försöka få vilt och fältfågel att trivas lika bra som oss.

Valpar planeras. Jaktcockerspaniel och jaktlabrador till nytta och glädje.