Game Bird Kullen 2020

Under uppdatering…

 

 

HUNTERS GUILDS BENELLI (e. SE J(J)CH Saxaphone Woodcock, u. Örjansbergets Jakta Ezzramp)

HD: B
ED: Ua/0
Patella: Normal/0
Ögon: UA

PRA-prcd: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)
AMS: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)
FN: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)

Det finns åtskilliga jakthistorier med Nelli i huvudrollen. Hon används som apportör i alla lägen, på land och i vatten. Hon är jaktsmart efter många år på jakt med Erik! Hon tvekar inte ens att få fatt i en stor skammad tjädertupp eller att stöta ut en räv ur buskar. Efter skott har hon fått leta upp nästan alla sorters klövvilt. En hund med dådkraft då det gäller. Men det är givetvis fågeljakten som är hennes huvudgren. En riktigt bra skogsfågelhund som lyckas få fåglar att trycka. På senare tid har hon allt oftare lyckats stöta fågeln rakt mot sin jägare. Hon jagar även fältfågel med framgång. Ett litet multiverktyg att ha med sig.

Hon har 1 ökl fältprov; ”Går i bra cockersök och är effektiv i marken. Har 2 fågelarbeten, utmärkt stadga och utmärkt apportarbete. En mycket trevlig jaktupplevelse med en väljagande jaktcocker som levererar fina skottillfällen” Hon har pris från både fältfågel- och från kaninprov. Erik har även startat med henne i segrarklassen, på SM och kommer att starta på Hubertus SM i år. Hon har egentligen inga fel för sig och Erik har lyckats balansera hennes alla sysslor på ett bra sätt.

Nelli är Eriks första jaktcocker – men inte den sista. Han har nu även en avkomma efter henne ur en kull e. GB FTCH Bishwell Barcud; ”Made In Wales Kullen”. Valparna är inte i ålder för utvärdering ännu men flera hussar och mattar är lyriska.

Nelli är otroligt förtjust i valpar med allt vad det innebär. Hon är en av de där fantastiskt duktiga och naturliga jaktcockermammorna som vi haft turen att få. Hon hjälper oss att se till att valparna får bästa möjliga start.

Till vardags jobbar Nelli med Erik i vapenverkstan och ger sig iväg till jobbet glad och förväntansfull. Där vill hon ligga i sin bädd sneglande kärleksfullt på sin idol. Liksom resten av cockerfamiljen är hon en mycket högt uppskattad familjemedlem. På natten har hon valt tonårssonens rum, hon ligger helst av allt bakom honom och håller om honom med en tass.

Hunters Guilds Benelli är från vår ”Best Guns Kull” som jag är så nöjd med. En mycket väldokumenterad kull; fem av sex syskon är hälsoundersökta – samtliga med fria höfter och armbågar. Ytterligare fyra har även undersökt ögon och patella med finaste resultat. De har väldigt trevlig mentalitet. Alla jagar! Fyra av dom har fina priser på fältprov.

Om man tar steget längre och ser på fler HG halvsyskon och på syskonbarn kan man se samma fina resultat.

BRECKMARSH BREXIT (e. GB FTCH Tiptopjack Ajay, u. Cheweky Yaris)

HD: A
Ögon: UA

PRA-prcd: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)
AMS: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)
FN: DNA-Testad Fri (Normal/Clear)

Brexit är en kille med fart och stil – han är mycket att åka med kombinerat med god kontakt och stor vilja att samarbeta.

Han är inte ännu meriterad på fältprov av oturliga skäl. Men han har en gedigen stamtavla fylld av åtskilliga field trial champions och championship placerade. Flera betydelsefulla avelshundar.

I England har vi träffat och sett bl.a. hans far in action bland kaniner, det var riktigt häftigt. På youtube finns filmer från bl.a. GB FTCH Tiptopjack Ajay’s släpp på cockerspaniel championship 2016 och 2018. Brexit är inte alls helt olik sin far..

Vi importerade honom från England med tron och förhoppningen att han skulle passa utmärkt till någon av våra ”Best Guns” och nu är det kanske dags att få ett resultat! Mao en kombination som jag redan hoppats på i några år.

Denna gång känner jag verkligen även hanhunden utan och innan även om han ännu är långt ifrån lika beprövad och rutinerad som Nelli.

Brexit är dessutom far till våra unga ”Gun Parts”. En kombination som har likheter med den vi planerar nu. Samtliga i kullen har fina hälsoresultat, ALLA har bl.a. A höfter. Flera är lovande. Jag har själv HG Full Choke / Norpan. En liten jaktcocker med stor personlighet. Hon är otroligt rolig att träna. Hon är smart, lättlärd, snärtig, komisk, med stor arbetslust och stort viltsug. En härlig apportör att plocka fram ur fickan. Hon är lyhörd, följsam och hon tycks älska mig lika mycket som jag älskar henne.

Nu kanske vi får fler ”Norpor” och mer där till!?

Valparna blir hereditärt fria från PRA-prcd, AMS och FN.

Valparnas stamtavla / trial mating:  https://cockerspanieldatabase.info/en/trialmating/mother=120211/grandfather1=106116/grandmother1=89414